Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας "20 Μαΐου 2021"
- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ
- 20 Μαΐ 2021
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Όλοι, εξαρτώνται από την επιβίωση των μελισσών!!!
Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας είναι επίσημη εορτή των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο από το 2018,
Η επικονίαση αποτελεί μια θεμελιώδη διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων. Σχεδόν το 90% όλων των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο, περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και το 35% της παγκόσμιας παραγωγής της γεωργικής γης εξαρτώνται εξ ολοκλήρου ή τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση.
Η μέλισσα συμβάλλει άμεσα στην επισιτιστική ασφάλεια, ενώ ο ρόλος της είναι καθοριστικός για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Σήμερα οι μέλισσες, αλλά οι επικοντιστές γενικότερα μαζί με πολλά άλλα έντομα απειλούνται όλο και περισσότερο από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Τα σημερινά ποσοστά εξαφάνισης των μελισσών είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερα από το κανονικό λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, τροφικές καλλιέργειες όπως φρούτα, ξηροί καρποί, αλλά και άλλες φυτικές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν ολοένα και περισσότερο από βασικές καλλιέργειες, όπως ρύζι, καλαμπόκι και πατάτες, με αποτέλεσμα τελικά μια μη ισορροπημένη διατροφική αλυσίδα.
Τι μπορεί να γίνει για την αναστροφή της κατάστασης;
Κάθε άτομο μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των μελισσών και άλλων επικονιαστών:
Με την φύτευση ενός συνόλου διαφορετικών φυτών, τα οποία θα ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές του έτους, ένα μικρό ανθόκηπο στην βεράντα μας, οπουδήποτε στον χώρο μας.
Με το να αφήνουμε το καλοκαίρι μια βρύση στον κήπο μας να στάζει σε ένα δοχείο για το ξεδίψασμα των μελισσών και όχι μόνο.
Με την αποφυγή φυτοφαρμάκων, μυκητοκτόνων ή ζιζανιοκτόνων στους κήπους μας και τα λουλούδια μας.
Με την χρήση, εάν δεν γίνεται διαφορετικά, φυτοφάρμακων που δεν βλάπτουν τις μέλισσες και που θα τα ψεκάσετε σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες, είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδυ, όταν οι μέλισσες αποσύρονται από άνθη.
Με την προστασία της άγριας χλωρίδας, μην χρησιμοποιείται την φωτιά για την αποψίλωση των χωραφιών, μην καταστρέφεται τα αγριόχορτα στα λιβάδια όταν υπάρχουν φυτά που δίνουν ακόμη νέκταρ και γύρη.
Όταν έχετε καλλιέργειες, προσφέρετε κατάλληλες συνθήκες για τον προσωρινό ή μόνιμο οικισμό των μελισσών έτσι ώστε να έχουν κατάλληλο βοσκότοπο. Κατά συνέπεια, θα επικονιάσουν τα φυτά σας, τα οποία θα αποφέρουν περισσότερα φρούτα και καλύτερη παραγωγή.
Με την αγορά από τον πλησιέστερο τοπικό μελισσοκόμο του μελιού σας και άλλων προϊόντων κυψέλης.
Με την αγορά γενικότερα προϊόντων που προέρχονται από βιώσιμες καλές γεωργικές πρακτικές.
Με την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων, του περιβάλλοντος μας γενικότερα, σχετικά με τη σημασία των μελισσών κοινοποιώντας αυτές τις πληροφορίες στις κοινότητες και τα δίκτυά μας.
Με την συμμέτοχή μας σε δράσεις για την διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων
Η 20η Μαΐου 2021, η τέταρτη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας, η οποία θα γιορταστεί - εν μέσω μίας συνεχούς πανδημίας - δίνει μια ευκαιρία σε όλους μας να προωθήσουμε δράσεις που θα προστατεύσουν και θα ενισχύσουν την μέλισσα, τους επικονιαστές γενικότερα και τους βοσκοτόπους τους, θα βελτιώσουν την αφθονία και την ποικιλομορφία των προϊόντων ενώ θα υποστηρίξουν μια ισορροπημένη αειφόρο ανάπτυξη.
Θυμηθείτε: Η παρακμή των μελισσών μας επηρεάζει όλους!
Hozzászólások